Hovedseksjon

Spørsmål og svar (oppdateres)

Spørsmål

Inntak

Hva er snittet for å komme inn på skolen?

Vi kan ikke si noe om snittet siden skolen er helt ny. Vi har dermed ingen erfaring fra tidligere år å se til. Snittet regnes ut på bakgrunn av søkerne som kommer inn på skolen. Det er derfor ikke mulig å si hva snittet blir, hvilket gjelder alle skoler. Andre skoler har imidlertid erfaring fra tidligere år og kan se på trenden og si noenlunde hva som forventes. Det vi kan si er at du må søke på Vika for å ha en sjanse for å komme inn.

Hvor mange søker seg hit? 

Det kjenner vi fortsatt i ikke svaret på og som nevnt over har vi ingen erfaring fra tidligere år å se til. Det vi vet er at det er svært stor interesse for skolen og vi får mange henvendelser. Det var også mange elever som så på sendingen vår i forbindelse med Åpen skole.

Hvor mange klasser blir det?

Vi skal ha 5 klasser på hvert trinn. Det kommende skoleåret åpner vi skolen med 5 klasser, Vg1 og så tar vi inn tilsvarende i 2022 og 2023. Det betyr at de elevene som begynner nå i august vil få være med i høy å grad å prege kulturen på skolen og utvikle Vika-sjelen. Skoleåret 2023/24 vil skolen være fulltalling. 

Tilbyr dere kun studiespesialisering?

Vi tilbyr studiespesialisering med er bredt fagtilbud og en egen gründerlinje. Hos oss kan du få spesiell studiekompetanse med full fordypning i realfag, hvis du ønsker det eller du kan velge å satse på språk, samfunnsfag og økonomi. Du kan også velge noen fag fra andre programområder. Tilbudet avhenger av elevenes interesser og fagene som kommer på valg er teaterensemble, friluftsliv og noen mediefag.

Gründerlinjen

Kan jeg velge andre programfag om jeg velger å ta Gründerlinjen? 

I utgangspunktet er det tilrettelagt for å følge et løp med spesifikke fag. Dere ser mer om disse under fanen Fagtilbud. Kommer du inn på linjen og har spesifikke behov skal vi imidlertid se på mulige løsninger. 

Mister man programfag om jeg velger å ta Gründerlinjen? 

Nei, du mister ikke programfag, men du får en pakke med bestemte programfag. Se mer om det under Fagtilbud. Du får i tillegg valget mellom de ulike fremmedspråk og matematikk variantene 1P g 1T, samt P og S1 på Vg2 som alle andre elever. 

Hvor mange elever tar dere inn til Gründerlinjen? 

Vi tar inn 30 elever til den linjen. 

Jeg finner ikke Gründerlinjen på Vigo, når jeg skal søke. Hva gjør jeg? 

Gründerlinjen er ikke søkbar på Vigo. Er du interessert i denne linjen må du søke på Vika på studiespesialiserende utdanningsprogram. Når du er tatt inn som elev vil du få forespørsel fra skolen om du er interessert i å få plass på linjen. Hvis du er interessert er det viktig at du svarer på denne henvendelsen fra skolen. 

Har dere andre linjer i tillegg til Gründerlinjen?

Vi har totalt 5 klasser på hvert trinn (vi begynner med Vg1 i august, 2021). En av disse klassene blir Gründerlinjen, mens de andre klassene er ordinære klasser på studiespesialiserende utdanningsprogram. Disse fire kan velge fritt mellom programområdene realfag og språk, samsfunnsfag og økonomi. 

Får man generell studiekompetanse på Gründerlinjen? 

Ja, denne linjen gir deg studiekompetanse.

Skolemiljø

Hva gjør dere for å få til et godt miljø på skolen?

Vi kommer til å ha et spennende og innholdsrikt oppstartsprogram for elevene i august, slik at man blir godt kjent og trygg på hverandre. Hvis det blir mulig med tanke på Corona vil vi arrangere en overnattingstur for alle nye elever ved skolestart. I løpet av skoleåret vil det være mange samlinger for hele eller deler av skolen. Det vil også være elevlag etter interessen til elevene, for eksempel gaming, litteratur, revy, skolemiljø osv. 

Blir det hytteturer om Corona tillater det? 

Vi kommer til å ha et spennende og innholdsrikt oppstartsprogram for elevene i august, slik at man blir godt kjent og trygg på hverandre. Hvis det blir mulig med tanke på Corona vil vi arrangere en overnattingstur for alle nye elever ved skolestart. 

Utveksling

Blir det mulig å dra på utveksling?

Såfremt det blir mulig i relasjon til Corona blir det mulig å dra på utveksling. Det anbefales at man reiser ut i Vg2 og på Vika vil du holde god kontakt med med vår flinke og hyggelige studieleder før, under og etter oppholdet for å sikre at du har de rette fagene og grunnlagt for å få fordypning i fage innen ditt programområde i Vg3. Det er viktig du oppfyller kravene til å få vitnemål. Noen ganger må elever ta enkelte fag som privatist etter hjemkomst, noe du også vil drøfte med studieleder. 

Programfag

Kan man velge biologi som programfag? 

Ja, vi planlegger for biologi som programfag. Vi har fått mange henvendelser fra interesserte søkere som ønsker dette faget, så vi har valgt å legge til dette faget i fagtilbudet vårt. 

Kan man fortsette å forsere matematikk og engelsk? 

Ja, man kan fortsette forseringen på Vika. 

Kan jeg få full fordypning i realfag? 

Ja, du kan få full fordypning og spesiell studiekompetanse på Vika. En rekke studier, herunder ingeniør og medisin, krever dette for å søke opptak til studiene. Den rette fagsammensetningen og fordypningen i fagene vil du få hjelp til velge på skolen i forbindelse med fagvalget som finner sted i Vg1 og Vg2 på høsten. 

Læremidler

Hvilken type PC får man på skolen? 

På Vika skal vi jobbe fremtidsrettet og benytte teknologi som gir deg mulighet for å jobbe med ulike kilder og metoder i opplæringen. Vi skal derfor bruke hybridmaskiner, som fungerer både som vanlig PC og som nettbrett. Det går for eksempel an å velge om du vil skrive på tastatur eller med pen. 

Hvordan blir skolehverdagen uten bøker? 

Vi planlegger for en heldigitalt skole, der du finner alle ressursene på nettet. Det betyr du har tilgang på læringsressurser i alle fag, men de har ikke form av lærebøker i papir. I noen fag vil du ha digitale lærebøker og i andre fag vil lærerne - sammen med elevene - bygge opp en kunnskapsbank. Det betyr imidlertid ikke at vi kutter ut bøker i papir helt. Du skal lese bøker, for eksempel romaner, noveller og annen litteratur som er aktuelt og relevant i fagene. 

Er det ikke lov å bruke bøker?

Jo, det er lov å bruke bøker i papir, hvis du har tungtveiende grunner til det. Dette drøfter du med lærerne dine og så tar vi stilling til behovet. Noen elever vil nok ha behov for å bruke papirbøker i steden for digitale bøker og kilder. For langt de fleste vil det nok imidlertid oppleves fordelaktig å jobbe digitalt, så snart man har gjort det i en periode. Ledelsen følger opplæringen tett og avstemmer med forskning på området om det er tilrådelig i noen fag å benytte bøker i papir i steden for digitale ressurser. 

Skolebygget og området

Hvordan ser skolen ut inne? 

Vi gleder oss til å vise dere den vakre bygningen inne. Per nå er det en annen skole i bygget og når de flytter ut skal det foretas noen endringer og vedlikehold før vi får flytte inn. Grunnet strenge krav til smittevern har det vært vanskelig å få bilder og film av skolen inne, men de få bilder vi har er lagt ut her på nettsiden og på sosiale medier. Bygningen som er fredet er en erverdig bygning med mange vakre detaljer. Klasserommene er store og det er høyt under taket. Det er naturfagssal, kjemisal og et egnet rom for drama. Videre blir det Makerspace i 5. etasje og det er også et auditorium. Vi legger ut flere bilder på våre nettsider så snart det blir mulig med tilgang.